Bloementuin op Synaps Park Genk

healing environment - bloemen brengen rust en blijheid

Zol dec 20 001 2

In april 2021 openen we een biologische bloementuin in een omgeving van zorg en genezen, namelijk op de site van het Synaps park in Genk waar ook het ziekenhuis ZOL gelegen is.

Therapeuten en begeleiders met groepen patiënten kunnen therapeutische en educatieve activiteiten organiseren in een kleurrijke omgeving.

We willen dat iedereen mee kan genieten van de prachtige geuren en kleuren van de biologische bloementuin. Eigenlijk is het simpel: bloemen zijn vitamientjes voor je hart. Je wordt er vrolijk van. Op die manier hebben ze een helende werking voor ons als mens.

Bloementuin 20210121 katja en ik

Dit prachtige project zal ik samen met Katja vorm geven. Op dit moment volgt zij de opleiding van Landwijzer (opleiding biologisch en biodynamische landbouw) die ik zelf ook volgde.

Heel blij ben ik met haar komst, buiten dat ze aromatherapeute en herboriste is, heeft ze jarenlang voor een expertisecentrum dementie gewerkt en kwam regelmatig in contact met personen met jongdementie.

Hopelijk kan ze via deze stage haar grote droom nog beter neerzetten, namelijk een zorgboerderij voor jonge en oudere personen met een zorgvraag (schooluitval, chronische ziekte, dementie, burn-out, ...) wat ze wil starten samen met haar gezin en een vriendin. Een luik co-housing voor wie alleen is haar ultieme droom...een mens moet blijven dromen!

De biologische bloementuin kadert binnen het project Bloem & Bos en wordt gerealiseerd met een subsidie van Agentschap Natuur en Bos. Het is ontstaan uit de samenwerking tussen het ZOL, UCLL, HBO Verpleegkunde (die samen LiZa vormen) en verder kinderdagverblijf Wombat, KPC (Kinderpsychiatrisch Centrum), Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Veldkleur en Stad Genk. Het project kadert binnen het masterplan Synaps Park en beoogt de realisatie van een healing environment voor activerende zorg, oftewel een omgeving die bijdraagt aan gezondheid, genezing en welzijn.

Er wordt hierbij een unieke benadering, voor België toch, gelegd naar een andere manier van healing environment, want meer en meer merken mensen het helende aspect van natuurbeleving.

Natuur en Bos maakte een presentatie voor dit project, Bekijk hier deze presentatie.