Bloementuin op Synaps Park Genk

healing environment - bloemen brengen rust en blijheid

In april 2021 openen we een biologische bloementuin in een omgeving van zorg en genezen, namelijk op de site van het Synaps park in Genk waar ook het ziekenhuis ZOL gelegen is.

Patiënten en personeel krijgen de mogelijkheid om zelf bloemen te plukken in de tuin. Daarnaast wordt de tuin ook gezien als een ontmoetingsplaats en kunnen de patiënten er deelnemen aan groentherapie ondersteund door Veldkleur. “Door creatief aan de slag te gaan met bloemen en kruiden kunnen de patiënten helemaal tot rust komen in de tuin. Ook voor oa de kinderen van het psychiatrisch centrum (KPC) is de tuin toegankelijk. Samen tuinklusjes doen, bijenhotels maken, de microwereld ontdekken met een vergrootglas,…

We willen dat iedereen mee kan genieten van de prachtige geuren en kleuren van de biologische bloementuin. Eigenlijk is het simpel: bloemen zijn vitamientjes voor je hart. Je wordt er vrolijk van. Op die manier hebben ze een helende werking voor ons als mens.

Het project Bloem en Bos is een samenwerkingsproject met het ZOL, kinderdagverblijf de Wombat, UCL, HB05, KPC (Kinderpsychiatrisch Centrum) met Regionale Landschappen Kempen en Maasland, Veldkleur en de Stad Genk waar naast een biologische bloementuin wandelverbindingen met het Nationaal Park gemaakt zullen worden zodat gezondheid rechtstreeks verbonden wordt met een beleving in bos. Het project biedt ook ruimte voor een speelbos en er zoveel mogelijk worden overgegaan naar ecologisch beheer.

Er wordt hierbij een unieke benadering, voor België toch, gelegd naar een andere manier van healing environment, want meer en meer merken mensen het helende aspect van natuurbeleving.

Bekijk hier het plan.