Bloementuin op Synaps Park

Healing environment - bloemen brengen rust en blijheid

In april 2021 zijn we gestart met de eerste therapiemomenten in de bloementuin, en in dat prille begin was er nog niet veel kleur. Ondertussen hebben we de piek van het bloemenseizoen gehad en mogen we stellen dat de bloemen werkelijk een verschil maken.

Ikzelf word zo blij om in een omgeving te zijn van bloemen, alleen, ik dacht dat dit alleen maar voor mij zo voelde. Het dan zien wat de bloemen met mensen in therapie doen, daar word ik stil van, zo bijzonder vind ik deze ogenschijnlijk, heel eenvoudige momenten. En soms is het gewoon zo eenvoudig, een veilige plek, tussen bloemen en insekten, de ene stil op de bank, met een andere persoon ga je aan de slag hoe je boeket maakt.

De nauwe contacten tussen de begeleiders en mezelf is een belangrijke basis van vertrouwen voor de patiënten. Na deze therapie gaan we verder op zoek hoe de bloementuin nog meer ten dienste kan zijn als een helende factor. Therapeuten en begeleiders met groepen patiënten kunnen therapeutische en educatieve activiteiten organiseren in een kleurrijke omgeving. We willen dat iedereen mee kan genieten van de prachtige geuren en kleuren van de biologische bloementuin. Eigenlijk is het simpel: bloemen zijn vitamientjes voor je hart. Je wordt er vrolijk van. Op die manier hebben ze een helende werking voor ons als mens.

De biologische bloementuin kadert binnen het project Bloem & Bos en wordt gerealiseerd met een subsidie van Agentschap Natuur en Bos. Het is ontstaan uit de samenwerking tussen het ZOL, UCLL, HBO Verpleegkunde (die samen LiZa vormen) en verder kinderdagverblijf Wombat, KPC (Kinderpsychiatrisch Centrum), Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Veldkleur en Stad Genk. Het project kadert binnen het masterplan Synaps Park en beoogt de realisatie van een healing environment voor activerende zorg, oftewel een omgeving die bijdraagt aan gezondheid, genezing en welzijn.

Er wordt hierbij een unieke benadering, voor België toch, gelegd naar een andere manier van healing environment, want meer en meer merken mensen het helende aspect van natuurbeleving.

Natuur en Bos maakte een presentatie voor dit project, Bekijk hier deze presentatie.

En dan zijn er de spontane helpende handen, en de leuke gesprekken. Een tuin is levend en dus heeft het aandacht nodig, Peter is wekelijks van de partij, weer of geen weer!
controle-orgaan:
TÜV Nord Integra bvba

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We hechten veel belang aan jouw privacy en handelen volledig conform de nieuwe GDPR-regelgeving. We geven geen e-mailadressen door aan derden en bovendien bevat elke nieuwsbrief een link waar je zelf ten alle tijde weer kan uitschrijven.
SCHRIJF mij in
Veldkleur - Rosette Hendrix | rosette@veldkleur.be | BTWnr. BE 0776.667.914
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram